Nieuwe vriend

Speed GraphicWe schrijven jaren ’90 van de vorige eeuw, als ik voor een nieuw project een nieuwe camera nodig heb, beter gezegd een nieuwe oude camera. Een ouderwetse ‘platencamera’, maar wel een waarmee je uit de hand kan fotograferen in plaats van vanaf statief. Veel gebruikt in de persfotografie zo rond de Tweede Wereldoorlog, en in menige kostuumfilm figureert de camera vaak uitgerust met een enorme flitser aan de zijkant. Voordeel van de camera is dat je op vlakfilm werkt, formaat 4 x 5 inch, ofwel zo groot als een briefkaart, onovertroffen in kwaliteit. En omdat er geen rolfilm in de camera zit je kun je maar een opname per keer maken – slow photography, het moet ik één keer raak zijn. Mijn stadsstillevens zijn er mee gemaakt, uitgevoerd als contactafdrukken (dwz negatief direct op het fotopapier)

Er was maar een plek in Nederland waar zo’n vermaarde Speedgraphic te koop was, namelijk in Soest-Zuid. De pre-digitale generatie weet nu genoeg: de heer Mantjes, handelaar in tweedehands professionele fotoapparatuur. Ik kende zijn handel via kleine advertenties in het prachtblad FOTO. Zo ben ik nog wel eens bij hem langs geweest toen ik een grootformaat vergroter nodig had, die lag gedemonteerd op de grond van zijn garage, te midden van een schat aan andere begerenswaardige apparatuur.
Maar voor de camera kwam de heer Mantjes op huisbezoek en ik werd altijd een beetje zenuwachtig als ik met hem te maken had. Hij had namelijk niet alleen veel spullen in de aanbieding, hij was ook gezegend met een talent voor de verkoop en dat kon beteken dat je òf meer kocht dan je van plan was òf je ontving minder voor de spullen die je wilde inruilen. Maar de aankoop van de Speed Graphic verliep prima, de heer Mantje botvierde zijn talenten op een collega die toevalligerwijs op bezoek was, in de luwte kon ik alles op mijn gemak bekijken. Ik kocht de camera, afkomstig uit het depot van het Amerikaanse leger, voor 1100 gulden, en Mantjes bezegelde de verkoop door te zeggen dat de camera een vriend zou worden.

Nikon D800EDe superkwaliteit van de SpeedGraphic is ook in het digitale tijdperk te realiseren, maar de zogenaamde middenformaat camera’s waarmee dat kan zijn en die ik zo nu en dan huurde, zijn relatief groot en zwaar, om niet te zeggen lomp, kortom niet het ideale gereedschap voor mijn luchtfotografie. Totdat de Nikon D800e op de markt kwam … handzaam, goede prijs-kwaliteitverhouding en met een chip die qua  aantal megapixels kan concurreren met de eerder genoemde camera’s.

Nu was de komst van die nieuwe Nikon al meer dan een jaar geleden mij volledig ontgaan, maar afgelopen zomer stuitte ik er tijdens een van m’n internet zwerftochten er bij toeval op. Nieuwsgierig geworden las ik vervolgens een boek over de camera maar liefst 862 bladzijden, godzijdank was het een e-book (By Thom).  En U voelt het natuurlijk al aankomen, niet alleen veel pixels maar ook andere superieure technische kwaliteiten, programmeerbaarheid van de camera … ik was verkocht.
De camera is inmiddels een week in huis en met de gebruiksaanwijzing op schoot, een kleine 500 bladzijden, leer ik hem steeds beter kennen, de Nikon D800E: mijn nieuwe vriend.

 

Calumet

PS dit keer ben ik niet naar Soest-Zuid afgereisd maar naar Amsterdam-Zuid, Zuidoost om precies te zijn. Ik had een aantal oriënterende offertes aangevraagd in verband met inruil van mijn oude camera, de prijsopgave van CALUMET was niet alleen het meest inzichtelijk, maar ook concurrerend. Bijkomend voordeel, na jaren internet-boodschappen doen, geeft de professionele winkel een gevoel van thuiskomen. En over thuiskomen gesproken, al mijn oude Nikkor objectieven passen op de nieuwe camera …

 

One Response to “Nieuwe vriend”

  1. […] Na lang wikken en wegen besloten on de ‘nieuwe vriend’ niet mee te nemen op de reis. Nieuwe vriend? Ja, de camera die ik sinds de afgelopen zomer voor mijn luchtfoto’s gebruik (zie de blog op mijn site). […]