1 februari 1953

Adembenemend om niet te zeggen huiveringwekkend, de radio uitzending van OVT met de eerste aflevering van de vier uur durende radioserie over ‘De Ramp’. Het eerste deel van deze oorspronkelijke uit 1986 stammende radioserie van Kees Slager en Lida Iburg, werd afgelopen zondag (27 januari) uitgezonden. In het eerste van de vier delen komen de overlevenden het woord en vertellen hoe zij volkomen verrast werden door de stormvloed die ‘s nachts de dijken doet breken. Volg ook Het Spoor terug: De Ramp.

Wat mij altijd treft is dat de ooggetuigenverslagen van de verschrikkingen van die nacht van zaterdag op zondag, de storm, de kou – het is midden in de winter! – het niet te stuiten opkomende water en niet te vergeten de tweede vloed van de zondagmiddag, zoveel indringerder zijn dan de foto’s en filmbeelden die we kennen. Misschien komt dat omdat die beelden van de dagen na de stormvloed dateren – pas in de loop van de maandag begint de omvang van De Ramp tot de rest van het land door te dringen en gaat er gefotografeerd en gefilmd worden.

Mijn persoonlijke kennismaking met de omvang van watersnoodramp stamt uit 1998 toen ik voor ‘Nat en Droog’ (200 jaar Rijkswaterstaat) naar Ouwerkerk in Zeeland ging om te fotograferen. Onderwerp waren de in het landschap verspreid liggende caissons, de monumentale betonnen bakken die gebruikt zijn om het enorme gat in de dijk te dichten.

Watersnoodramp 1953, dichten gat bij OuwerkerkDe historische foto (uit het Spaarnestad archief) geeft een idee van de grootte van het gat zoals dat ontstaan was door het voortdurende in- en uitstromen van het water (door eb en vloed). Er moesten twee pogingen ondernomen worden om het stroomgat te dichten, pas de tweede poging op 7 november 1953, negen (!) maanden naar de stormvloed, slaagde.

Voor Het Lage Land heb ik diezelfde caissons in 2009 vanuit de lucht gefotografeerd. De luiken in de daken van de caissons zijn gedeeltelijk door glas vervangen, inmiddels is het Watersnoodmuseum er gevestigd.

Watersnoodramp 1953, caissons bij Ouwerkerk - Schouwen Duiveland

Comments are closed.